O afacere de multe milioane de euro se extinde in intreaga tara. Centrele universitare sunt cele mai vulnerabile, pentru ca implica joburi pentru care se cauta cel mai adesea tinere studente sau chiar eleve. Vorbim despre videochaturi, care, oficial, sunt firme in care sunt angajate “operatoare in activitati de telecomunicatii in retelele cu cablu”. Din acest motiv, nicio institutie a statului nu are o evidenta clara a profiturilor pe care le aduce aceasta afacere si nici care este situatia reala a celor care lucreaza in acest domeniu. Anunturile de angajari pentru videochat inunda atat spatiul public, cat si cel virtual. Pot fi gasite pana si in mijoacele de transport in comun, dar si pe siteurile cel mai des accesate. Neoficial, in Iasi sunt peste 2.000 de tinere care zi de zi se imbraca provocator si satisfac fanteziile pe chat ale unor barbati cu cardurile pline, cu totii din strainatate. Oficial, in Iasi nu exista firme care sa se ocupe cu asa ceva.

“Nu avem o astfel de meserie in cod si deci nu va putem spune, din pacate ele sunt amestecate printre operatorii de calculatoare. Nu exista in clasificarea meseriilor din Romania activitate de videochat, cele care au contract de munca sunt trecute pe meserii ce tin de domeniul IT”, a declarat Andrei Albulescu, inspector sef ITM.

videochat_de_acasa_01_143261_335x220_48411500

Nici politistii nu au facut vreo razie in saloanele de videochat, si nici cei de la Camera de Comert si industrie ori Registrul comertului nu au putut sa ne dea date concrete. Pe site-ul Ministerului Finantelor, cateva astfel de firme apar ca avand activitate timp de un an sau doi, dupa care isi lichideaza afacerea. Mai intai, declara profituri de circa 100.000 de lei, apoi pierderi de peste jumatate de milion de lei. Am vrut sa vedem cat de rentabila este o astfel de meserie si cat de greu este sa ajungi sa o practici. Ne-am convins imediat ca, cel putin teoretic, tentatiile sunt mari si ca tinerele care au nevoie de bani pot foarte usor sa le cada prada.

“Trebuie sa zambesti, trebuie sa fii naturala, trebuie sa fii ceea ce unui barbat i-ar placea sa se uite in timp ce e acasa sau la serviciu si vrea sa fie distrat. Si atunci suntem noi, care radem, care glumim, care impartasim idei si de asemenea dezvoltam fantezii. Negociezi cu el ce ai vrea sa vezi, ce ar vrea sa vada, tu esti care decide. Noi avem un model care a facut 7. 589 de dolari pe sesiune, din care ii revin 70%, ar veni 12 mii de dolari pe luna. In general ea are incasari constante, ea chiar e un model de top. E un model care se dedica pentru chestia asta, ii place”, povesteste unul dintre angajatorii unui studio de videochat din Iasi.

content_pic1

Intru-un studiou de videochat din Iasi, 60 de fete aranjate si imbracate provocator satisfac virtual dorintele a sutelor de barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 70 de ani. Cei mai multi clienti care apeleaza la serviciile iesencelor sunt din Canada si SUA. Mai mult de jumatate din fetele care practica acest job sunt studente, unele dintre ele chiar eleve. Toate sunt atrase cu salarii mari.

“Un model bun care are un pic de experienta de 4-5 luni in spate poate ajunge usor la 1600 de dolari pe luna. Se poate depasi mult suma asta”, “, povesteste unul dintre angajatorii unui studio de videochat din Iasi.

Si apartamentele devin studiouri de videochat. O locuinta modesta, cu trei camere din Bularga, s-a transformat acum un an intr-un astfel de studio. Aici am intalnit-o pe Monica, una dintre fetele care apar ispititoare pe site-urile pentru adulti. Are 26 de ani si lucreaza in acest domeniu de cand e majora. Crede ca are destula experienta cat sa duca de nas orice barbat.

“Ce salariu aveti? In jur de 5 mii de euro dar sunt luni cand iau si peste, depinde cum ma descurc, cum abordez clientii, sunt mai multe chestii. Eu sunt foarte incantata de salariul meu”, povesteste Monica, model de videochat.

Tanara nu este deloc dispusa sa renunte, considerand ca banii sunt importanti. Numai ca psihologii spun ca fetele aflate in aceasta situatie se vor confrunta ulterior cu mari probleme.

angajari-videochat-fete-si-baieti_2

“Daca setam creierul pe ideea de gratificatie financiara mare, obtinuta cu un efort redus mic, e dificil sa modificam aceasta setare fara efort”, a declarat Andreea Hefco, psiholog.

Daca unele tinere nu se pot desparti de slujba care le aduce bani, chiar daca ceea ce fac este la limita prostitutiei, multi ieseni considera ca o astfel de activitate este imorala.

“Personal nu sunt de acord cu aceasta meserie, asta pentru ca fetele se intorc la cea mai veche meserie. Nu cred ca este bine sa castigi bani prin ati vinde corpul”, spune o ieseanca. “Nu cred ca este o meserie buna”, spune un iesean.

Tinand cont de castigurile halucinante de care vorbesc fetele care practica videochatul, castigaturi ce pot ajunge lunar la cateva mii de dolari, este clar cat castiga angajatorii lor. Numai ca aceste sume, care ar trebui impozitate, nu figureaza nicaieri la adevarata lor valoare. Si nimeni nu stie numarul studiourilor improvizate in apartamente care, in realitate, sunt fabrici de facut bani la negru.

Sursa: www.telem.ro

Parerea ta conteaza

Your email address will not be published. Required fields are marked *